26 Aralık 2012 Çarşamba

Trafik: "Memleket Meselesi"

2012 yılı ikinci Fahri Trafik Müfettişleri Bilgilendirme Toplantısı bu defa Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı. Şehir merkezinde ve uygun bir salon seçilince katılım da yüksek oldu. Toplantıda İl Emniyet Müdürü Naci Kuru'nun yaptığı selamlama konuşmalarının ardından,Trafik Denetim Şube Müdürlüğü Büro Amiri Yakup Çolak’ın trafik kazaları konusundaki bilgilendirici sunumu yapıldı. Fahri Trafik Müfettişi Büro Müdürü Hayriye Akkurt, Trafik Denetleme Şube Müdür Yardımcısı Bahadır Can, Trafik Denetim Şube Müdürü Yener Gül ve ve arkadaşları şehrimizdeki trafik sorunu konusunda soru cevap şeklinde şekillendirilen ve oldukça başarılı bir şekilde yönetilen interaktif bölümde hem idarenin isteğini, hem de fahri trafik müfettişlerinin sorunlarını, gözlemlerini, dilek ve önerilerini değerlendirmek üzere kaydettiler.
 
Ulusal Kaybımız
Konuşmalar sırasında tuttuğum notlara göre, ülkemizdeki trafik kazalarında her yıl ortalama 10.000 vatandaşımız hayatınıkaybederken 200.000 vatandaşımız da sakat kalıyormuş. Bunun ülke ekonomisine yüklediği maddi zarar ise 15 milyar lira… Yani bütün paydaşların "trafik meselesi, memleket meselesi" diye düşünmesi gerekiyor.
 
Eskişehir’deki Motorlu Araç Sayısı
2012 yılı verilerine göre Eskişehir’de 314.250 kişi sürücü belgesine sahipmiş. Buna karşın 211.596 adet de motorlu araç varmış.

Ölümlü Trafik Kazaları
2012 yılı içinde şehrimizde 19 ölümlü kaza gerçekleşmiş ve 21 hemşehrimiz hayatını kaybetmiş. 1.189 yaralamalı kazada ise 1.806 vatandaşımız yaralı olarak hastaneye sevk edilmiş. Bunlardan ne kadarının hastane ortamında iyileştiği veya hayatını kaybettiği konusu istatistiklere yansıtılmamış.
 
Ticari Araç Sayısı
Şehrimizde zaman zaman kurallara uymadıkları konusunda şikayetçi olunan ticari araç sayılarına gelince; 597 ticari taksi, 168 dolmuş, 211 minibüs, 186 halk otobüsü, 10 belediye otobüsü ve 1329 servis aracı bulunuyormuş. Bu araçları kullanan sürücülerin son dönemde aldıkları eğitim, ki birini de Eskişehir Şoförler ve Otomobilciler Odası tarafından yapılan organizasyonda ben verdim, onlarda diğer şehirlere göre istendik bir düzelmenin ortaya çıkmasını sağladı. Kurallara uymayanları uyarmak da kendi iç dinamikleri ile düzenlenecek düzeye geldi.
 
Emniyet Kemeri Kullanımı
Toplantıda üzerinde durulan bir diğer husus da şehrimizdeki sürücülerin emniyet kemerini sadece şehirler arası yollarda takmak gerektiği şeklinde yanlış bir algı içinde oldukları, hâlbuki emniyet kemerinin sürekli takılı olması gerektiği idi. Yapılan araştırma bulgularına göre emniyet kemerinin kazalarda görülen ölümleri % 40 kadar azalttığı bilgisi verildi.
 
Cep Telefonu Kullanımı
Yazılan cezaların önemli bir kısmı, seyir halindeyken cep telefonu ile konuşma oluşturuyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre 110 km/h hızda seyreden bir aracın normal şartlarda 3 metrede durabildiği; aynı hızla seyreden alkollü sürücülerin 35 metrede, seyir halinde cep telefonunu kulaklıkla kullanan sürücülerin 39 metrede, cep telefonunu kulaklıksız kullanan sürücülerin ise 45 metre mesafede durabildikleri saptanmış.
 
Trafik Zabıtası
Eskişehir merkezde görevli trafik zabıtasının sayısı 200 kişi. Bu personel yoğun olarak trafik denetim ve yönlendirme faaliyetlerinde bulunuyor ve çoğu zaman yeterli hizmet verme konusunda sıkıntı çekiyor. Bütün sürücülerin kurallara uyması, hafta sonlarında toplu taşım araçlarını tercih etmesi, şehrimizdeki altyapısı yetersiz olan trafik akışını daha rahatlatacak sanırım.
 
Fahri Trafik Müfettişleri
2012 yılı rakamlarına göre ülkemizde halen 121.384 fahri trafik müfettişi görev yapıyor. Eskişehir’deki FTM sayısı son yapılan alımlarla birlikte 400 kişiye çıkarılmış. Bununla birlikte 309 FTM’nin pasif, 91 kişinin de aktif olarak görev yaptığı anlaşılmış. Yapılan toplantıda fahri trafik müfettişleri tarafından düzenlenen Trafik Suçu İhbar Tutanaklarının hazırlanmasında dikkat edilmesi gerekli konular örneklerle aktarıldı. Aksi halde bu tutanakların işleme konulmasının mümkün olmadığı bildirildi. Ardından Yener Gül ve arkadaşları fahri trafik müfettişlerinin düzenlediği tutanakların bir hafta içinde idareye teslim edilmesi gereğinin yasal bir zorunluluk olduğunu; alınan bildirimlerin Trafik Denetim Şube Müdürlüğü uzmanları tarafından incelendikten sonra uygunsa işleme konulduğunu anlattılar. İşleme koyulan ceza ihbar tutanaklarının dikkate değer bir kısmı da sürücülerin itirazı nedeniyle mahkemeye intikal ettiriliyor. Bunların önemli bir kısmı idarenin aleyhine sonuçlanıyor. Fahri trafik müfettişleri tedirgin; çünkü trafik suçu ihbar tutanağını düzenleyen fahri trafik müfettişi ile kusurlu hareketi tespit edilen sürücü duruşmada yüz yüze getiriliyor ve FTM deşifre ediliyor. Davalara bakan hâkimler, fahri trafik müfettişine “Sen bu adamı nereden tanıyorsun? Aranızda bir husumet mi var?” gibi sorular yöneltebiliyor; -adeta- bir daha ceza yazmamaları için uyarıyorlar. “Husumet yoksa da husumet konusu doğuyor.” diye çekinceleri var.
 
Önerim
Burada üzerinde durulması gerekli husus trafik konusuna bütün yurttaşlar olarak duyarlı olmamız gerektiğidir. Ceza yazarak değil, eğitim verilerek, trafik güvenliği ve eğitimi konusundaki bilinç düzeyini yükselterek sorunun üstesinden gelebiliriz.
Kazasız yolculuklar…

 

 

Argo Kullanımı

  Türkçede küfürle karışık sevgi, övgü ifadeleri vardır. Görünüşte çok masum gelen, üzerinde düşününce de derin anlamlar içeren kelimeleri b...