2 Mart 2019 Cumartesi

Türkçe mi Almanca mı?


Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın iyi birer eğitim alması ve hayata başarılı, üretken ve sorumluluğunun bilincinde birer vatandaş olarak atılması, hepimizin ortak arzusudur.

Çocuklarımızın devam ettikleri okullarda başarılı olması için ileri düzeyde Almanca bilmesi kaçınılmaz bir gerçektir. Bu bağlamda “Türkçe mi Almanca mı?” şeklinde bir soru anlamını yitirmektedir. Türkçesi zayıf olan çocukların Almancayı öğrenmesi de zor olmakta, akademik başarıları da istendik düzeyin altında kalmaktadır. Çok kültürlü bir toplum içinde sadece Almanca veya sadece Türkçe öğrenen çocukların kanatlarından biri eksik kalmaktadır. Türkçe derslerine devam eden, hem Almanca hem de Türkçe öğrenen iki dilli çocukların okul başarıları tek dilli çocuklara göre daha ileri düzeydedir. Ayrıca iki dili ve iki kültürü bilen insanların sosyal hayatta daha hoşgörülü ve birlikte yaşama becerilerinin daha gelişmiş olduğu bilinmektedir.

Bu bilinç düzeyinden hareketle, Bayvera Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile 2009/2010 eğitim öğretim yılından bu yana sürdürülen işbirliğiyle Başkonsolosluğumuzun görev bölgesinde bulunan Grundschule, Mittelschule, Realschule ve Gymnasium türü okullarda ücretsiz Türkçe ve Türk Kültürü Dersi verilmektedir. Bu dersi Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığının deneyimli öğretmenleri arasından seçilen ve yurt dışında görevlendirilen uzman öğretmenler vermektedir.

Alman okul sistemi içindeki zorunlu dersler kapsamında olmayan ve normal eğitim öğretim saatleri dışında yapılan bu derse katılım velilerin isteğine bağlıdır. Derslere düzenli devam eden öğrencilere sene sonunda okul türüne göre karne ile birlikte ayrı bir katılım belgesi verilmekte veya karnelerine Türkçe dersini aldığı bilgisi işlenmektedir.

Türkçe dersine devam eden öğrenciler istedikleri takdirde, ortaokulu nitelikli bitirme belgesi için girilen performans sınavında (Leistungsfeststellungsprüfung zum Erwerb des qualifizierenden Abschluss der Mittelschule) Türkçe dersini de seçebilmektedir.

Bu dersin açılabilmesi için en az 12 öğrenci velisinin çocuğunuzun devam ettiği okul idaresine dilekçe vermesi gerekmektedir. Derse katılmak için hazırlanan dilekçeler çocuğunuzun devam ettiği okul idaresi tarafından öğrencilere dağıtılmaktadır. Ayrıca Türkçe öğretmenlerimiz, Türk okul aile birliği derneklerinden de bu konuda yardım alabilir; dilekçelerinizi Başkonsolosluğumuz Eğitim Ataşeliğinin internet sayfasından  (http://munih.meb.gov.tr) da indirebilirsiniz. Çocuğunuzun devam ettiği okulda yeterli sayıda başvuru olmaması ve sizin de arzu etmeniz halinde, çocuğunuzu yakın çevredeki bir başka okulda açılan derse de götürebilirsiniz.

Çocuğunuzun daha iyi bir geleceği için bugün karar verin. 2019/2020 eğitim öğretim yılında Türkçe dersinin açılmasını istiyorsanız, size gönderilen dilekçeyi okul idaresine veya öğretmenlerinize ulaştırın. Çocuğunuzun hem Almanca hem de Türkçe öğrenmesini sağlayın.

Bilgi İçin: TC Münih Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği
Menzinger Str. 3, 80638 München,   Tel: +49 89 17 81 911 ▪ Faks: 089/17117284   munih@meb.gov.trmunihegitim@gmail.com http://munih.meb.gov.tr


Bu yazı Post Aktüel Şubat 2019 sayısında yayımlanmıştır. Mustafa Çakır. Türkçe mi Almanca mı? İçinde: Post Aktüel. Şubat 2019. s. 5.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Argo Kullanımı

  Türkçede küfürle karışık sevgi, övgü ifadeleri vardır. Görünüşte çok masum gelen, üzerinde düşününce de derin anlamlar içeren kelimeleri b...